28 Mayıs 2013 Salı

Ot Dosyasi Istifno (stifno) Ile Devam Eder


Deniz fasulyesi ve susam otundan sonra hazirladigimiz bir diger ot; "istifno" ya da "stifno" adiyla bilinen 'kopek uzumu" otu.. Armutcuk semt pazarindaki otculardan aldigimiz bu ot, yazin en populer otu olsa gerek!



Fotograftaki otcumuz, esiyle beraber Bergama'nin yaban arazilerine ot toplamaya cikiyormus.. Tabi bu isi gun dogmadan evvel hallediyorlar ki; sonradan otlari pazara getirip taze taze satabilsinler. Semt pazarlarinda -zaman zaman- bazi otlar erkenden bitiyor, bu durumu da carsi pazar gezip yerel lezzet toplayan restoran sahiplerine borcluyuz. Neyse ki her otunu toplayan teyze, pazarda kendi standini aciyor ve bir yerde kalmayan otu digerinde bulabiliyorsunuz..


Istifno diye bilinen bu ot; patates, domates ve patlicanlarin yer aldigi Solanaceae (patlicangiller) ailesinin onemli bir taksonu olan Solanum'lara mensup.. Ingilizce adi "black nightshade" Latincesi ise "Solanum nigrum" olan bu otun bazi kisimlari zehirli olabiliyormus (ornegin olgunlasmamis meyveleri vs.)

Biz istifnoyu -geleneksel ot pisirme yontemimiz olan- "buharda bes dakika bekletme"nin ardindan limon ve zeytinyagi ekleyerek hazirladik.. Internetteki tariflere baktigimizda ya da restoranlarda yemek istedigimizde ise, istifnonun genellikle "Girit kabagi" denilen korpe kabak ve domatesle pisirilmis versiyonuyla karsilasiyoruz.. Biz; hardal otu gibi hafif acimsi tat aldigimiz otlari kuru meyvelerle tatlandirmayi pek sevdigimizden, istifnoya da badem ve gun kurusu kayisi ekledik, pek hafif, pek lezzetli ve pek besleyici oldu dogrusu!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder