6 Mayıs 2013 Pazartesi

Morc Kurabiyeleri, Muhtesem Kokulu Dikili Cilekleri ve Ayvalik



Gelmis gecmis en bereketli, en lezzetli, en besleyici, en saglikli muhtesem Morc kurabiyeleri esliginde Ayvalik'a dair hikayelerimizi anlatmaya baslayabiliriz.. (Butun arkadas cevremizin tattigi ve aramizda efsane olan bu kurabiyeler; 7 tahilli undan, turlu turlu kuru yemisten, birazcik sivi yagdan ve pekmezden ibaret olmasina ragmen tadi sahane, blog guncelletecek kadar ilham verici ve detaylarini Morc disinda kimse bilmemekte :) )



Istanbul'daki ivir zivirimizi toparlayip, tingir mingir yollara duseli neredeyse 1 ay olacak.. Bu bir ay boyunca biz bahce islerine daldik gittik. Tohumdan yetistiriciler olmak istedigimiz icin ekim zamanini biraz geciktirmis de olsak, nisan basinda viyollere ilk tohumlarimizi attik.. Tohum kaynaklarimiz; bize yola cikmadan once bir kutu farkli turde tohum hediye eden Ipek'imiz, Armutcuk pazarindan "Organik Ali Dayi" ve gene ayni pazarda en sevdigimiz standlardan birini kuran Dilek Ablalarin dedesi - her biri ileride ayri bir baslik konusu olacak karakterler! :)


                                   

Tohumlar hafif nemli ortamlarinda buyuk donusumleri icin hazirlanirken, biz de bahcede kahvalti sonrasi gozlemleri yaptik. Vaktiyle Bermuda cimi ekilmis olan genis alanda 'cim alanda istenmeyen turler' basligi altindaki pek cok ture rastladik;
  • Trifolium pratense - kirmizi ucgul
  • Taraxacum scaturiginosum - karahindiba
  • Geranium sylvaticum - turna gagasi
  • Hordeum vulgare
  • Echinochloa crusgalli - darican
ancak insanoglunun (yani bizim) yerlesik duzene gecmemizle birlikte ihtiyac duydugumuz gidayi uretme sorumlulugu altina girmemiz bu otlarin pek isine gelmedi, cunku onlari kesip yere serdik ve gunesin altinda kuruyup malc oldular. Bu esnada biz de doganin kendi basina takildigi bahcenin kucuk bir kismini rahatsiz etmis olduk ama tabi kendimizi suclu hissetmiyoruz :) Henuz kullanmayacagimiz diger kisimdaki otlar ise renkli minik cicekleriyle bize eslik etmekteler hala - butun mahalle baskisina ragmen onlari kestirmedik, tadini cikaracagiz diye ot savascisi olduk, bakalim nereye gidecek bu durum..


Bahcemizin en uzun sure gunes alan bu acik kismina bir keyhole garden (anahtar deligi bahcesi) ve onun da etrafina keyhole'a ekemeyecegimiz diger sebzeler icin ayri bir bolum actik.




Keyhole icin kullandigimiz malzemeler; yakinimizdaki zeytinliklerden budanmis, uclarini sivrilttigimiz 4 adet dal,       nalburdan satin aldigimiz tel (keyhole'da para harcadigimiz tek materyal), gene budama artigi olan palmiye yapraklari ve deniz kiyisindan topladigimiz taslar.. Sepetin icine ise bir miktar ust toprak, sominemizden cikan ve eledigimiz odun kulu (potasyum kaynagi olarak kullandigimiz), gubre ve kuru otlar koyduk, keyhole'u ekilmeye hazir duruma getirdik :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder