8 Mayıs 2013 Çarşamba

Kompost Zamani!




Aralik sonu - Subat basi arasinda mutfak artiklarimizi bahcenin bir kosesinde iki cukur acarak gommustuk..  Simdi tam olarak ne buyuklukte oldugunu hatirlamasak da, bu sekilde yaptigimiz soguk kompostu daha uzun bir surede elde edecektik (biraz da kis uykusunda oldugumuzdan, atiklarimiz icin cukur kazmaktan oteye enerji harcamak istemedik dogrusu, ayrica oldukca killi topragimizin bol yagisli gecen kis boyu kazilmasi da pek guctu, o yuzden biraktik kendi haline doga yavas yavas halletsin) 

Bu iki cukur organik atiklarimiza yetti ve yumurta kartonu, yufka kagidi, zaman zaman sut kutusu gibi cikan diger malzemeler de kah sobayi kah somineyi tutusturmak icin degerlendirildiler.. Zaten bunlarin disinda pek atigimiz olmuyor - gerci pazara her gidisimizde kendi torbalarimiz oldugu halde poset almak istemeyisimizi yanlis anlayan ve bize zorla gicir gicir naylon posetler veren sevgili pazarcilarla nasil basedecegimizi hala cozebilmis degiliz-

Ancak baharla beraber topragi beslemek icin kompostlastirma surecini hizlandirmaya ve sicak kompostu da kendi basimiza denemeye karar verdik.. Yakinimizdaki mobilyacilardan 3-4 cuval talasi hediye olarak aldik (karbon kaynagimiz), gecen seneden kalma bir cuval gubreyi de buluverdik (azot kaynagimiz), hortumu da cektik bahcenin diger bir kosesine, "if it has lived, it can live again" sozu aklimizda basladik yigini hazirlamaya.. 1/3 azotca, 2/3 karbonca zengin malzeme oranini tutturabilirsek ve suyunu da 'yigindan soyle bir avuc alip sikinca bir damla damladi damlayacak' kivamda verirsek kompostumuzun kokmaz, ayrica sevgili bakterilerimizin islerini en iyi sekilde yapmalari icin gereken isiyi da kompostun hacmiyle saglamaliyiz - ki bu da en az 1x1x1 metre oluyor..




Kompostu yagislardan koruyoruz lay layy


Mutfak artiklarimiz ise meyve, sebze ve bayila bayila yedigimiz Ege otlarindan arta kalan saplar copler, zaman zaman da yumurta kabugundan ibaret. (Kagit havlu gibi artiklari da ayni kovaya cekinmeden atmaya baslamistik) 

Bu metoda Berkley metodu deniliyor ve 18 gunde hazir hale geliyor, tabi bunun icin yigini 4 gun beklettikten sonra, 2 gunde bir icerisi disariya, disarisi iceriye gelecek sekilde cevirmek ve sulamak gerekli, kompostun koyu renkli, guzel kokulu, besleyici son halini paylasmak dilegiyle :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder