18 Haziran 2013 Salı

Girit Kabagi, Ev Yapimi Fistik Ezmesi ve Soguk Cay


Daha onceki yazilarda da bahsettigimiz gibi, marketten hazir alinan herseyin evde de yapilabilecegini gormek icin her hafta yeni bir sey deniyoruz :) Bu hafta kendi fistik ezmemizi yapmak icin kollarimizi sivadik - sivadik diyoruz ama yer fistiklarinin kabuklarini soyduktan sonra sadece on dakikalik bir isti.. Biz yaklasik olarak 250 gram yer fistigi kullandik.. Bizim kullandigimiz fistik kavrulmus oldugundan, fistik ezmesine ayrica tuz eklemedik.. Karistiriciya attigimiz fistiklara 2 yemek kasigi bal ve 2 yemek kasigi da zeytinyagi ekledik.. Internetteki tariflerin cogunda zeytinyagi haric herhangi bir sivi yag demesine ragmen, biz evimizdeki yegane yag olan zeytinyagini denemek durumunda kaldik.. Zeytinyagiyla agir olurmus gibi gorunse de, yag tadi hic hissedilmiyordu ve biz saf fistik ezmesini sabahleyin sipsak hazirladigimiz pankeklerle birlestirdik :)

Fistik ezmesi pankekle bulusuyorrr!

Bu haftanin bir diger yenisi, tombik Girit kabaklari oldu.. Geleneksel dolma tarifiyle pisirdigimiz bu dolma harcinin tek farki dolmalik fistik yerine yer fistigi, kus uzumu yerine sultaniye uzumu kullanmamizdi..

Girit kabagi dolmasi
Son olarak havalar isindigindan beri buzdolabindan eksik etmedigimiz soguk cayi anlatalim.. (Buzdolabi demisken kisin 2 ay boyunca dolabi hic calistirmayarak, evlerdeki buzdolabi aldatmacasini ortaya cikarmistik.. Yaz mevsiminde ise evde hava akimi olusturulabilen serin koseler sebze ve meyveleri saklamak icin buzdolabina alternatif olabilir, biz oyle bir alan olusturamadik o ayri:)) 

Soguk caya donecek olursak, icinde filtresi olan 500 ml'lik mataraya 2 tatli kasigi kadar oolong cayi koyuyoruz ve buzdolabinda en az 6 saat bekletiyoruz.. Sonrasinda matarayi calkaladigimizda suya rengini, tadini ve kokusunu veren cay icilmeye hazir hale geliyor..

Soguk cay sefasi
                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder