27 Ağustos 2013 Salı

Kahvaltilik Zahter ve Bahceden Haberler..


Merhabalar!!

Arada bir ciktigimiz yolculuklar ve super sicaklar sebebiyle susuz kalan otlarimiz sonunda tohuma kaciverdiler! Tohumdan yetistirdigimiz bitkilerin tekrar tohuma donusu aylar alsa da bizim gibi sehir cocuklari icin unutulmayacak bir deneyim oldu herhalde :)

Nanenin tohumlarini almadik tabiki, cunku nane kokleri toprak altinda kisi gecirebilecek kadar gucludur.. Zaten o kadar kucuk ki tohumlari, her sene kendiliginden ayni yerde cikarak; bizi buyuk bir dertten kurtariyor :)

Su fotograftaki bir ince uzun reyhan sapindan 17X6X4 kadar tohum ciktigini ayak ustu hesaplayip doganin bereketine hayran kaldik - gene..

Tohuma kacan otlar

Bu arada bahcede pek cok sebzemiz kendiliginden kuruyup gitmisti de sebebini pek anlayamistik.. Derken Morc'um eve birtakim ciddi aletler aldi ve biz kullandigimiz suyun pH ve EC degerlerini olcebilir olduk.. Satin aldigimiz icme suyunun EC (Electrical conductivity) degeri 0.1, yakinimizdaki bir cesmeden aldigimiz suyunki 0.5 cikarken; musluk suyumuz 3.1 gibi super yuksek bir deger cikti ki; bu degerde cogu bitkinin yasayamamasi normalmis..

Bu gunebakanlarin nesi var?

Belki gunebakanlarda da ayni sorun vardir, ciceklerini guzelce actiktan kisa bir sure sonra boyunlarini egip, dokuluyorlar..


Kislik bahce hazirliklarimizdan ilki; Armutcuk pazarinda buldugumuz pirasa fidelerini dikmek oldu.. Ayin 18'inde diktigimiz pirasalar 1 haftada yaklasik 4-5 cm. yeserdi bile.. Cuvalda yer fistiklari ise buyumeye devam ediyor.. Onlar boyunlarini uzattikca biz toprak ekleyip cuvali aciyoruz - ayni patates gibi.. Bir yandan da 'keyhole garden'a (anahtar deligi bahcesi) ispanak tohumlari ektik, beklemedeyiz..


Gelelim basliktaki zahter* konusuna.. Kahvaltilik zahter son birkac senedir takilmis oldugumuz bir tat.. Elimizdeki hazir karisimlar bittiginden ve Ayvalik'ta bulmamiz mumkun olmadigindan internetten bulup begendigimiz bir tarifi aktarda hazirliyoruz.. Cok sevdigimiz zeytinyagindan sonra ekmegi zahtere banip yemek kahvaltinin en keyifli kismi :) Zeytinyagi demisken, her yag alisimizda yaninda gelen cuval torbalar da cuzdana donuserek bi cesit 'upcycle' oluyor, her seyi donusturmeye, degerlendirmeye devam..



*Leblebi, karpuz cekirdegi, tuzsuz yer fistigi, susam, zahter, kimyon, pul biber, sumak bizim karisimin icerigi - oranlari degisse de isminden de anlasildigi uzere agir basan kisim zahter.. Biz karpuz cekirdeklerini biriktirip aktarda cektiriyoruz ama onun yerine aycekirdegi de kullanabilirsiniz, afiyetle!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder